Cijena porcije ćevapa na Baščaršiji je ponovo porasla, a ugostitelji tvrde da je ovo poslovni potez na koji su bili primorani zbog rasta cijene mesa i situacije na tržištu.
Naime, gosti sada za porciju od 10 ćevapa moraju izdvojiti osam (u Specijalu i Bosni), devet (u Želji) ili 10 KM (kod Ferhatovića, Hodžića i u Mrkvi).
Početkom ove godine primijećen je drastičan rast cijena osnovnih životnih namirnica, a poskupljenje nije zaobišlo ni meso i mesne prerađevine.
Cijena kilograma junetine prije nekoliko mjeseci bila je oko devet KM, a sada je 13 KM i više. Kilogram teletine mogao se kupiti za 18 KM, a sada se kreće oko 24 KM.
Kao što je već navedeno, ugostitelji su se morali odlučiti na ovaj korak.
“Jedno vuče drugo, morali smo povećati cijene. Na kraju krajeva, naši gosti su uglavnom stranci, pa ih povećanje ne pogađa toliko kao stanovnike Bosne i Hercegovine”, kazao je jedan ugostitelj fotoreporteru Klix.ba.
(Izvor: Klix.ba)