Četiri razloga zbog kojih je dobro jesti grožđe svaki dan

Ako ste u nedoumici koja namirnica bi mogla da pomogne da sačuvate zdravlje dva najvažnija organa: mozga i srca – jedite grožđe i nećete pogriješiti.

Ovo su još neke prednosti grožđa.

Smanjuje bol

U slučaju gihta i reumatoidnog artritisa crno grožđe pomaže da se umanje bolovi jer sadrži antioksidanse i vitamin C koji smanjuju bol u mišićima i zglobovima, dok resveratrol podstiče oslobađanje mokraćne kiseline i drugih štetnih materija čime doprinosi smanjuju boli.

Čuva kosti

U grožđu ima bakra, gvožđa i mangana koji su potrebni za razvoj i čvrstoću kostiju. Redovno konzumiranje ovog voća može da pomogne u sprječavanju slabosti kostiju, bolova u zglobovima i osteoporoze. Mangan je u organizmu neophodan i zbog pravilnog metabolizma, za izgradnju kostiju, vezivnog tkiva i stvaranje kolagena.

Protiv umora

Često je uzrok anemije koju prati i umor, manjak gvožđa, pa bi porcija grožđa mogla da pomogne da se osećate čilo. To važi za crno grožđe koje sadrži gvožđe i minerale važne za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, čime se sprečava anemija.

Bolji vid

Naučnici su otkrili da su antioksidansi u grožđu i do 50 puta jači nego u vitaminu E i 20 puta jači nego u vitaminu C, što ovo voće čini moćnim zaštitnikom od oštećenja retine. Propadanje mrežnjače i stvaranje žute pjege glavni su razlozi rapidnog propadanja vida, pa je i to razlog zašto što češće treba jesti grožđe.

scroll to top