Brzo i jednostavno napravite zalihe povrća za zimu

Mahune, mladi grah ili voće poput malina i kupina sada je dostupno na svim tržnicama pa nije zgorega kupiti ih i pripremiti se za zimu. Osim toga, što više sada napunite zamrzivač ili šapaj zimnicom, lakše će vam biti tokom dugih hladnih mjeseci.

Osim što ćete često imati asa u zamrzivaču ako niste stigli u kupovinu, proći ćete povoljnije i sigurno zdravije.

 Lako i brzo zamrzavanje povrća

Dok se za zimnicu treba malo više potruditi, ali sigurno je vrijedno uloženog vremena, za početak možete zamrznuti mahune ili mladi grah. Dok je mladi grah dovoljno proprati, pustiti da se posuši i pakirati u vrećice za zamrzavanje, oko mahuna ima malo više posla.

Njih prije treba očistiti, odrezati vrhove, a zatim blanširati, odnosno prokuhati do dvije minute u vreloj vodi. Tada se suše, najbolje posložene na čistoj krpi pa onda pakiraju.

Uz mladi grah i mahune, možete zamrznuti i naribane ili narezane tikvice. One, doduše, sadrže mnogo vode, ali tokom zime su izuzetno skupe pa neće biti loše da ih ponekad složite s rižom, napravite palačinke…

Paprike se također lijepo slažu uz mnoga jela, a možete ih oprati, očistiti, narezati na trake ili kockice pa zalediti nekoliko paketića da imate pri ruci.

Voće za smoothieje i kolače

Ribizle, višnje, kupine samo su neke od ukusnih namirnica koje vrijedi zamrznuti, a također vam neće oduzeti previše vremena. Dok će višnje tražiti malo više vremena jer ih je mudro očistiti od košpica prije zamrzavanja, ostalo je voće dovoljno oprati prije spremanja.

Voće poput kupina lako se kvari i stvara se plijesan pa ih zamrznite što prije, a možete ih preventivno oprati u sirćetu i vodi. Sirće će ubiti plijesan i svu nečistoću. Bobičasto voće tokom zime će biti odlično za smoothieje dok, naprimjer, ribizle i višnje možete koristiti za fine deserte.

Šta se smije, a šta ne smije zamrzavati

U pravilu, zamrzavati se mogu meso, riba, mekušci, perad, svježa tjestenina, tijesto za hljeb, okruglice od tijesta, gotovo sve povrće, odležani sirevi, voće za pripremu kolača i kompota, kuhana hrana (poput variva, rižota, raznih umaka…), pizza, kolači (ako ne sadrže slatko vrhnje i kreme od jaja), domaći sokovi…

S druge strane, nikako ne biste smjeli zamrzavati lisnato povrće poput zelene salate ili radiča, koje bi nakon otapanja bilo mlohavo i tamnih rubova.

Ne zamrzavaju se ni umaci i prilozi koji sadrže puno vrhnja ili jaja, svježe mlijeko i vrhnje, majoneze i tartar umak, tekući pripravci i tijesta u kojima bi došlo do razdvajanja vode i masnoće, neke biljne vrste poput gljiva i tartufa koje gube konzistenciju, miris i okus; kuhana ni svježa jaja, krompir.

Ne preporučuje se zamrzavati ni salame te trajne i polutrajne suhomesnate proizvode, paštete i dimljeni losos.

scroll to top