Britanska kompanija zainteresovana za uzgoj jagode u Kalesiji

Savjetnik općinskog načelnika Kalesije Fikret Suljkanović, sekretar Općine Mujo Tosunbegović i direktor Agencije za razvoj Edin Glogić nedavno su u radnu posjetu primili Shafiqa Ahmeda direktora kompanije ”Hampton” iz Velike Britanije i Gordanu Radović višu stručnu saradnicu iz Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini.

Tema sastanka bila su ulaganja na područje ove općine kada je u pitanju oblast poljoprivrede.

Prema riječima Shafiqa Ahmeda njegova kompanije već godinama investira u uzgoj jagoda koje se plasiraju na tržište Evropske unije kao i Velike Britanije, a zbog geografskog položaja zainteresovan je i za podizanje novih zasada ovoga voća na poljoprivrednim parcelama u Kalesiji.

Savjetnik općinskog načelnika Fikret Suljkanović kazao je da će Općina sve učiniti da ukoliko dođe do investiranja u općinu, investitor dobiti sve pogodnosti koje mu zakon omogućava, a također je rekao da postoji mogućnost da zasade jagoda pokrenu i poljoprivrednici iz Kalesije koji bi proizvod plasirali ovoj firmi.

Direktor Agencije za razvoj Edin Glogić potencijalne investitore je upoznao sa poticajnim mjerama u ovoj oblasti istakavši da Općina ima u planu i gradnju hladnjače u kojoj bi se mogla jagoda sačuvati, a zatim ista transportovati ka tržištu Evropske unije.

On je istakao da Kalesija ima dobru mrežu poljoprivrednika jer ista se pokazala uspješnom kada je riječ o sadnji krastavca kornišona.

”Najbitnije je da poljoprivrednici imaju siguran otkup, a garantujem da poljoprivrednici u Kalesiji imaju kvalitetan proizvod”, rekao je Glogić.

Gordana Radović istakla je da je zadovoljna sastankom jer je potencijalni investitor na jednom mjestu dobio sve potrebne informacije koje su mu neophodne pa čak i skice parcela koje mu Kalesija može ponuditi za sadnju jagoda.

”Ovo je ozbiljan pristup investitoru i drago mi je što smo u Kalesiji imali priliku da sve ovo vidimo i sigurna sam da će se Shafiq Ahmed odlučiti da investira upravo ovdje, gdje su vrijedni ljudi i gdje ima pomaka kada je riječ o poljoprivredi”, kazala je Radović.

Nakon sastanka u kabinetu, potencijalni investitor je obišao parcele koje se mogu dati u zakup za sadnju jagoda, ali i drugih kultura.

scroll to top