Bihaćka pivovara u novom segmentu poslovanja: Prvi nasadi lješnjaka na jesen

Uzgoj lješnjaka mnogo je isplativiji od bilo koje druge poljoprivredne kulture, on je kako stručnjaci kažu plod budućnost.

Da se sve više ljudi okreće ovoj poljoprivrednoj grani potvrdio je i Edin Ibrahimpašić, direktor Bihaćke pivovare koja u narednom periodu svoj segment poslovanja širi i na ovaj dio.

”Ove jeseni planiramo napraviti naše prve nasade lješnjaka na površini od 1 hektara. Mi smo kroz svoj rad prepoznali da je poljoprivreda jedan od bitnijih sektora razvoja društva našeg kantona a da je uzgoj lješnjaka budućnost razvoja. Imamo tu blagodat, čistoću prirodnih resursa koji se trebaju staviti u svoju prvobitnu funkciju. Jedan od motivatora nam je bio i Alen Islamović, koji je dao veliku podršku ovoj ideji koja uskoro kreće da se realizuje”, kazao je Ibrahimpašić.

Lješnjak kao kultura ne zahtjeva puno vremena za obradu pojašnjava on, i taj start u proizvodnji je jako bitan za sve buduće proizvođače, kako bi proizvod bio kvalitetan. Podneblje u kojem se nalazi Bosna i Hercegovina idealno je za ovu kulturu, ulaganja su minimalna time je lješnjak lakše uzgojiti nego brojne druge voćne kulture. Kaže kako prvo treba sagledati kvaliteta zemljišta na kojem se želi saditi i na najbolji nači ga pripremiti za sadnju, na čemu oni upravo rade.

Kazao je da pored sadnje i branja uveliko razmišljaju i o finalizaciji lješnjaka kao proizvoda.

”Grupisanjem proizvođača stvaraju se bolji uslovi za njegovu finalizaciju ili skladištenje i to je ono čemu trebamo težiti. U tom segmentu će se svakako u narednom periodu raditi, i kako su neki već najavili radi se na osnivanju udruženja proizvođača lješnjaka što je svakako dobar korak ka realizaciji ciljeva. Neophodno je da se radi i na stvaranju jednog zajedničkog otkupnog centra, koji će zadovoljavati sve uslove kojima će svaki proizvođač biti zadovoljan. To sve vodi boljoj dobiti i cijeni proizvoda”, rekao je Ibrahimpašić ali i pojasnio da ministarstvo podržava otkup sadnica što sigurno ohrabruje mnoge da se sve više okreću proizvodnji lješnjaka.

Ibrahimpašić je kazao kako je već obavio neke razgovore sa domaćim proizvođačima kojima su neophodni lješnjaci ali da na tome moraju raditi svi proizvođači zajedno kako bi proizvod imao svoju pravu cijenu i vrijednost.

U okviru 17. međunarodnog sajama ekologije “EKOBIS 2019” održan je i okrugli sto na temu “Lješnjak – plod budućnost” gdje su prezentirani planovi budućeg razvoja ove poljoprivredne grane.

(Akta.ba – I.M.)

scroll to top