Bh. malinari žele na njemačko i francusko tržište

Njemačko i francusko tržište najinteresantnije je za bosanskohercegovačke proizvođače jagodičastog voća, pokazalo je istraživanje koje je provela Vanjskotrgovinska komora BiH u drugoj polovici 2020. godine.

VTK BIH je uz pomoć SIPPO-vog (Švicarski program promocije izvoza) eksperta, mr. Nicolasa Casa iz Republike Čile, sprovela istraživanje tržišnih segmenata i kanala prodaje na navedenim tržištima, te identifikovala listu potencijalnih kupaca.

Tako će 15. jula u VTK BiH bit će održana prezentacija izvoznicima maline koja će im omogućiti upoznavanje sa dosadašnjim aktivnostima, kao i približavanje tržišnim segmenatima i kanalima prodaje zamrznute maline na tržištima SR Njemačke i Francuske.

Izvoz maline u prošloj godini iznosio je 66,5 miliona KM, što je više za 13,5 posto u odnosu na 2019. Količinski je izvoz smrznute maline bio manji u odnosu na 2019. godinu, ali je izvozna cijena bila veća.

Gotovo polovina izvoza smrznute maline otišla je za Srbiju, dok je ostatak izvezen za Njemačku, Francusku, Švedsku i druge zemlje zapadne Europe.

Ukupan izvoz u sektoru voća i prerađevina od voća iz BiH prošle godine iznosio je oko 121,7 milišna KM i bio je veći za 5,1 posto u odnosu na 2019. godinu.

scroll to top