Sestra i brat Abida i Mirsad Karić na svom poljoprivrednom gazdinstvu u Suhoj kod Bratunca organizovali su proizvodnju i prodaju povrća po kojem su postali nadaleko poznati. Iako u sedmoj deceniji života, ne žale se na rad i kažu da su zadovoljni.
Povratak je značio početi od nule. I Mirsad i Abida, iako su imali značajno iskustvo svako u svojoj struci, bili su prisiljeni naći drugi izvor prihoda. Abida, među prvim povratnicima u Bratunac, počinje da sije baštu, a Mirsad, koji je već u Tuzli stekao prva znanja o plasteničkoj proizvodnji, odlučuje da joj se pridruži.
Kako navodi Abida, na početku nisu imali ništa. Dizali su kredite kako bi kupili plastenike, a nakon toga su krenuli prodavati plodove svog napornog, ali isplativog rada.
“Imamo usjeve na otvorenom, među kojima je krompir, ali i domaći kukuruz. Također, imamo voćnjak od 2,5 duluma koji je zasađen. Radimo rasađivanje, vezanje, a ako treba i neka zaštita. Radimo minimalnu zaštitu jer se trudimo da proizvodnja hrane bude maksimalno organska”, istakao je Mirsad Karić.
Karići su poznati po paradajzu i paprikama, ali proizvode gotovo sve za čim postoji potražnja; grašak, boraniju, špinat, paprike, feferonke. Ukratko, sve vrste povrća.
Veterinar iz Bratunca Dragan Tošić, ističe kako su njihovi proizvodi vrhunskog kvaliteta i uvijek svježi, te da ih često kupuje i preporučuje prijateljima da rade isto.
“Kupujem proizvode od Abide godinama. Kupujem sve, ponuda proizvoda je šarolika”, kazala je Ramiza Mehanović.
“Ljudi su vidjeli kakav je kvalitet paradajza, paprika. Dolaze iz okolnih gradova, a često se dešavalo i da naši proizvodi završe u inostranstvu”, dodaje Karić.
Iako Mirsad ima ideja za proširenje posla, kaže, teško nalaze ispomoć i radnu snagu.
“Nije problem što su se djeca razišla, ali bilo bi dobro da imam nekog mlađeg ko bi pristao da bude redovan radnik i da ovdje zarađuje platu”, istakao je Karić.
Ostavili smo Mirsada, jer ga je već čekao sljedeći posao. Za kraj je poručio: “Svaki čovjek treba da bude svjestan momenta i situacije u kojoj se nalazi. Bitno je da si zadovoljan s onim što imaš, ali da istovremeno težiš ka nečemu boljem i većem”
(Izvor: federalna.ba)