Pojedine namirnice podjednako su zdrave i za konzumiranje nakon što ih odledimo.
Tokom zimskog perioda posebno nam nedostaju svježe namirnice sa pijace, posebno bobičasto voće i zelene namirnice. Iako često čujemo da smrznute namirnice nisu zdrave kao on svježe, odnosno da gube vitamine i minerale tokom zaleđivanja.
Evo koje namirnice možete skloniti u zamrzivač, a kasnije ih iskoristiti za spremanje zdravog i ukusnog obroka.
Bobičasto voće i banane
Voće možete držati u zamrzivaču kako bi duže trajalo, a možete ga dodati u smuti, preliv za sladoled ili palačinke.
Ako želite napraviti preliv, dovoljno je skuvati voće i dodati mu malo limunovog soka.
Grašak
Dodavanje samo pola šoljice graška, znatno ćete obogatiti svoj obrok vlaknima i proteinima.
Grašak možete koristiti u gotovo svakom obroku koji se brzo priprema jer se brzo skuvaju i neće vam oduzeti puno vremena.
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi bogati su zdravim mastima, vitaminima, mineralima, proteinima i vlaknima.
Orašaste plodove možete držati u zamrzivaču i do dvije godine, a i dalje će biti dobri. S druge strane, na sobnoj temperaturi mogu stajati samo nekoliko mjeseci.
Špinat
Špinat je pun antioksidansa, dobar je za zdravlje očiju, a jedan je od glavnih izvora kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Osim toga, špinat podstiče i razvoj dobrih crijevnih bakterija.
Špinat možete ubaciti u vrećicu i smrznuti ga, a zatim ga možete dodati u smuti, omlet ili umak za tjesteninu.
(Izvor: Nezavisne novine)