Sastojci:
1 kg tikve (bilo koje vrste) neoguljene, 1 crveni luk, 2 čehna belog luka – oguljena, 750 ml temeljca od povrća ili piletine, 250 ml vode, 125 – 185 ml vrhnja za kuhanje, so i biber.
Priprema:
Tikvu narežite na kriške debljine 3 cm. Odrežite koru i ostružite sjemenke. Zatim izrežite na komade od 4 cm.
Stavite tikvu, crveni i bijeli luk, temeljac i vodu u lonac – tekućina neće pokriti svu tikvu. Pustite da proključa nepokriveno, pa smanjite vatru i pustite da se krčka dok tikva ne omekša – oko 10 minuta.
Sklonite s vatre i upotrijebite štapni mikser za miješanje dok ne postane glatko.
Začinite po ukusu solju i biberom, dodajte vrhnje pa lagano promiješajte.
Supu sipajte u zdjele, prelijte s malo vrhnja, pospite biberom i peršunom po želji. Poslužite sa hrskavim hljebom!
(Izvor: Klix.ba)