U Kini, Indiji i drugim azijskim zemljama, sjeme bosiljka se koristi kao sastojak mnogih obroka. Šta je to što ovo sićušno, crno sjeme čini tako dragocjenim? Temeljnija istraživanja koja bi naučno dokazala ljekovitost sjemena bosiljka još uvijek nisu sprovedena, ali pojedine male studije su potvrdile njegove brojne koristi za organizam:
Izvor minerala
Sjeme bosiljka je odličan izvor minerala, prije svega kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Upravo ti minerali zaslužni su za zdravlje i kvalitet kostiju i mišića, kao i za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.
Mnogi ljudi putem ishrane ne unose u organizam dovoljnu količinu kalcijuma i magnezijuma, pa dodavanje sjemena bosiljka u jela koja spremate pomoći će da osigurate optimalnu dnevnu količinu tih važnih minerala. Za one koji ne jedu meso, sjemenke bosiljka mogu biti i jedan od glavnih izvora gvožđa.
Obiluje vlaknima i flavonidima
Sjeme bosiljka sadrži veliku količinu vlakana, posebno onih rastvorljivih, uključujući pektin. Zahvaljujući tome, to sjeme dobro je za naše varenje i cjelokupan digestivni sistem, a njegovim redovnim unosom može se sniziti i nivo šećera u krvi (studija je obuhvatila osobe s dijabetesom tipa 2). Pektin snižava i nivo holesterola u krvi, tako što sprečava njegovu apsorpciju u crijevima.
Sjemenke bosiljka, takođe, bogate su biljnim jedinjenjima, uključujući flavonoide i druge polifenole. Flavonoidi su antioksidansi, što znači da štite ćelije od oštećenja koje prouzrokuju slobodni radikali – imaju protivupalna i antikancerogena svojstva.
Sadrži omega-3 masne kiseline
Samo jedna kašika sjemenki bosiljka zadovoljiće dnevnu potrebu organizma za omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od pojedinih oboljenja (bolesti srca i dijabetesa tipa 2).