Pčelinji ubod je poznati njemački desert

Desert ''Pčelinji ubod'' (Foto: Shutterstock/Klix.ba)

Desert “Pčelinji ubod” je tradicionalni njemački kolač koji se uglavnom sastoji od mekanog biskvita i lagane kreme od vanilije, ali ono što joj daje poseban ukus je hrskavi preljev od meda i badema.

Postoji mnogo teorija o tome kako je nastao ovaj desert, ali mnogi izvori ističu da je riječ o kolaču iz 15. vijeka.

Sastojci koji će vam biti potrebni za tijesto:

500 grama glatkog brašna
jedna vrećica suhog kvasca
dva jajeta
200 mililitara mlijeka
korica jednog limuna
80 grama šećera
80 grama omekšalog maslaca
prstohvat soli

Sastojci koji će vam biti potrebni za kremu:

500 mililitara mlijeka
200 mililitara slatkog vrhnja
80 grama maslaca
50 grama gustina
50 grama šećera
četiri žumanca
ekstrakt vanilije

Sastojci koji će vam biti potreban za premaz:

100 mililitara meda
50 grama šećera
50 grama maslaca
100 grama badema u listićima

Priprema:

Prije početka, važno je da svi sastojci budu sobne temperature. Sastojke za tijesto umijesite i ostavite da se digne. Tijesto razvaljajte u krug debljine 1,5 centimetar, pokrijte i ostavite da se još jednom digne dok pripremate premaz.

U tavi otopite maslaca, šećera i med te kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne postane glatka. Dodajte bademe i promiješajte. Potom smjesu rasporedite preko tijesta.

Tijesto pažljivo prebacite u kalup i stavite da se peče u rerni na 180 stepeni nekih 25 do 30 minuta. Nakon toga ga izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi.

Za to vrijeme, pripremite kremu tako što ćete mlijeko i nekoliko kapi ekstrakta vanilije kuhati do vrenja. U drugoj posudi umutite žumanca, šećer i gustin pa dodajte procijeđeno mlijeko stalno miješajući.

Na kraju sve vratite u šerpu u kojoj se kuhalo mlijeko i kuhajte dok se krema ne zgusne. Sklonite s ringle, dodajte maslac i ohladite. Kada je smjesa hladna, ponovo kratko umutite mikserom i dodajte umućeno slatko vrhnje. Kolač prerežite po sredini i između dvije kore stavite kremu.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top