Peršun proglašen najotrovnijom biljkom u 2023., evo kada ga treba izbjegavati

Peršun je na našem području vrlo popularna biljka u ishrani, a već drugi put dobija status najotrovnije biljke. To samo pokazuje da moramo biti pažljivi kada biramo namirnice koje redovno konzumiramo. Međutim, ovo ne znači da peršun morate u potpunosti izbaciti iz svoje ishrane.

Ovu “titulu” dobili su iz posebnog botaničkog vrta Wandsbek, koji su za njemački časopis Fruchthandel objasnili kako je ovu biljku i dalje moguće konzumirati.Peršun je zdrav i bogat vitaminom C, koji jača imunološki sistem, a sadrži vitamin K i željezo u tragovima, a jedenje lišća peršuna potpuno je bezopasno pa se mnogi pitaju kako da je proglašen otrovnim.

Naime, ovdje se radi o drugom dijelu biljke, a to su cvjetovi. On je dvogodišnja biljka i u prvoj godini rastu listovi koje možete svakodnevno konzumirati. Međutim, u drugoj godini počinju se razvijati cvjetne stabljike, čiji žuti cvjetovi imaju sjemenke koje sadrže peršinovo ulje, a u kojem su određeni toksini prisutni u visokim koncentracijama.

Ovi toksini nalaze se u svim dijelovima biljke peršina i odgovorne su za aromatičan okus i karakterističan miris peršina. Međutim, oni su puno više koncentrirani u sjemenkama i stoga su sjemenke peršuna štetne za zdravlje.

Jedan od toksina apiol, tvar je koja može djelovati na glatka mišićna vlakna mokraćnog mjehura, crijeva i maternice. Osim toga, neke studije su pokazale da su velike količine apiola kancerogene. Međutim, Svjetska zdravstvena organizacija je zaključila da kada jedete peršun unosite oko 10.000 puta manje od opasne doze.

(Izvor: Klix.ba)

scroll to top