Iako izgleda vrlo jednostavno ubaciti tjesteninu u šerpu, ponekad se desi prava katastrofa – prekuhani i slijepljeni špageti nisu rijetkost. Ovo su savjeti kako dobro skuhati tjesteninu:
-Nije potrebna velika šerpa za vodu. Samo trebate paziti da bude dovoljno velika da se količina tjestenine može skuhati u njoj,
-Vodu dobro zasolite prije nego proključa,
-Nemojte stavljati ulje u vodu jer ono neće spriječiti tjesteninu da se zalijepi. Nekoliko puta promiješajte tjesteninu dok se kuha i kad je sipate u šerpu,
-Tjestenina je najbolja ako je kuhana al dente, dakle ne mekana i prekuhana. Al dente znači da ćete je osjetiti ‘pod zubima’ dok je jedete. Ako tjesteninu kuhate predugo, može imati i gumeni okus,
-Prije nego završite s kuhanjem obavezno probajte komadić tjestenine da se uvjerite je li dovoljno kuhana,
-Nakon kuhanja tjesteninu dobro ocijedite, ali nikako je nemojte ispirati.