Sajam kulinarske baštine “CUHaCHA”, na kome su se mogla probati jela pripremljena po tradicionalnim receptima, održan je u subotu u Mostaru i privukao je veliki broj posjetitelja.
Sajam je jedna od aktivnosti u okviru projekta “Unapređenje održivog razvoja turizma kroz kulinarsko naslijeđe – CUHaCHA” (Program Interreg IPA CBC Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014. – 2020.).
”Sajmom ‘CUHaCHA’ završavamo s našim projektom, koji je samo jedan u nizu koje je ovo ministarstvo odradilo. Izuzetno sam ponosan što smo uspjeli Crvenom križu donirati kuhinju, da smo uspjeli organizirati veliki broj radionica u sklopu ovoga projekta te što smo izdali Monografiju kulinarske baštine koja će uvelike pomoći i nama i našim partnerima. U sklopu ovoga projekta imali smo priliku da proširimo prijateljstva s ljudima iz Zadarske županije i Općine Tivat u Crnoj Gori, s kojima također planiramo nove projekte”,izjavio je Rašid Hadžović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona.
Glavni cilj projekta je ojačati i očuvati identitet zajedničke kulinarske baštine programskog područja i pridonijeti razvoju turizma.
”Jedan od ciljeva projekta je bio da iskoristimo gastronomsku ponudu kao jedan od novih načina da približimo HNK posjetiteljima i turistima. Osim monografije, imamo i web stranicu ‘CUHaCHA’ gdje su definirane turističke rute jer ljudi koji putuju i dolaze u BiH ne gledaju više gdje će nešto vidjeti, nego i gdje će šta pojesti”, ističe ministar.
U sklopu ovoga projekta ukupno ima sedam ruta u tri partnerske zemlje.
”U HNK imamo dvije rute, jednodnevnu i dvosatnu, a rute su definirane u saradnji s našim restoranima. Ako idemo prema sjeveru onda je neizbježna pečena janjetina, a ukoliko idete prema jugu Čitluku, Stocu i Ravnom onda imamo razni slani i slatki program, poput ćuptera”, kazao je ministar Hadžović.
Projektni menadžer projekta „CUHaCHA“ Karmela Zlomislić naglasila je kako je vrijednost ovoga projekta malo viša od 710.000 eura.
”Ovo je jedan od prekograničnih projekata u kome je učestvovalo Ministarstvo, zajedno s partnerima iz Hrvatske i Crne Gore, a glavni cilj projekta je bio jačanje ponude tradicionalne kuhinje na način da ona bude dijelom naše turističke ponude. U sklopu toga nastala su četiri izlazna rezultata: stvorene su staze kulinarske baštine, napravljena je monografija koja predstavlja kulinarsku baštinu u tri programske zemlje, a kod nas je stvorena baza od 42 jela od kojih se 19 nalazi u monografiji. Treći rezultat je obuka kuhara i četvrti je bilo uređenje tradicionalne kuhinje”, navela je Zlomislić.
U modernom svijetu sve veći broj turista želi probati lokalnu gastronomsku ponudu.
”Moramo biti svjesni činjenice da je tradicionalna hrana baština koju treba čuvati i koju treba promovirati. Pod utjecajima modernih stilova života, mnoga tradicionalna jela su bila zaboravljena i mislim da se treba vratiti tim korijenima. Smatramo da je za naš turizam jako bitna stvar da se ubaci gastronomska i nematerijalna komponenta kako bi imali još bolju turističku ponudu”, zaključila je Zlomislić.
Vodeći partner projekta je Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije – AGRRA, a partneri na projektu su Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Općina Tivat i Zadarska županija.