Iako je poznato da jabuke kako mogu da stoje duže od neke druge vrste voća, ipak nije uvijek lako prepoznati kada su svježe. U nastavku pročitajte koji sve faktori utiču na dugotrajnu svježinu jabuka i na šta obratiti pažnju prilikom kupovine. Svejže jabuke možete prepoznati prema nekoliko faktora.
Domaće i svježe jabuke imaće zelenu i čvrstu peteljku pa ćete stare jabuke prepoznati i po tome što je peteljka suha i lako se otrgne.
Svježe jabuke će, osim čvrste i zelene peteljke, imati snažniji miris i biće čvršće na dodir, stoga obratite pažnju i na to. Takođe, kora svježih jabuka je glatka i čvrsta, dok starije jabuke već imaju naboranu koru.
Jabuke koje su ubrane prošle sezone možete prepoznati i po diskoloraciji na kori koja je najčešća na mjestima gdje je jabuka mekša, što znači da je tamo već započeo proces truljenja. Ako probate jabuku za koju niste sigurni je li svježa, biće pomalo bezukusna i imaće brašnastu teksturu, a kora će imati gorkast okus.