Sušeni paradajz u maslinovom ulju osvaja sve svojim punim, mediteranskim ukusom. Spoj bijelog luka, paradajza i začina je prava rapsodija ukusa za vaša nepca.
Sušeni paradajz obogaćuje svako jelo, a nije ga teško napraviti i dobar je početak za pripremu zimnice.
Sastojci:
2,5 kg paradajza
4 čehna bijelog luka
so
biber
origano
maslinovo ulje
Priprema:
Prvo pripremite pleh obložen pek papirom, zatim operite paradajz i isijecite ga na kriške. Kašikom vadite dio paradajza gdje se nalaze sjemenke kako bi bio što manje vlažan.
Kriške paradajza poredajte u pleh. Navedene začine po ukusu pomiješajte, pa pospite preko paradajza. U zagrijanu rernu stavite paradajz i ostavite ga da se suši na 100 stepeni oko pet-šest sati.
Kada je gotov, paradajz ostavite da se ohladi. U čiste i suhe tegle redajte paradajz. Važno je da ga ne pritiskate prilikom stavljanja u teglu.
Dodajte malo bijelog luka i začina. U tegle nalijte maslinovo ulje tako da cijeli paradajz bude potopljen. Dobro zatvorite tegle i čuvajte ih u frižideru.
(Izvor: Nezavisne novine)