Sastojci: 300 ml mlijeka, 1 jaje+1 žumance, korica limuna, 50 ml ulja, 20 g kvasca, 1 kašičica šećera, malo soli, 550-700 g brašna, džem po želji.
Priprema:
U 100 ml mlijeka izmrviti kvasac, dodati šećer i ostaviti da zapjeni. Jaje i žumance izmutiti žicom pa dodati kvasacc, ostatak mlijeka, ulje, koricu limuna i pola brašna
Dobro umutiti pa dodavati brašno i mutiti tijesto da bude srednje tvrdo više mekše nego tvrđe. Pokriti folijom i krpom ostaviti na toplom da se udvostruči.
Razviti tijesto za pola cm. sjeći veće kvadrate pa stavljati džema punu kašiku. Skupiti ivice i prstima spojiti.
Pleh podmazati uljem, uvaljati buhtlu u ulje , okrenuti i redati u pleh praveći malu razdaljinu.
Pokriti i ostaviti da nadođu oko 15 minuta. Rernu treba da zagrijete na 200 stepeni pa kad staviti buhtle u rernu smanjiti na 180 stepeni.
Peći oko 45 minuta da kad ih podignete one da budu lagane. Posuti šećerom u prahu i vanilin šećerom.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)