Ako želite lijepu koricu na površini mesa, kao i sočnu ružičastu sredinu, najbolje bi bilo meso “odmoriti” na sobnoj temperaturi barem pola sata prije pečenja.
Kvalitetan komad mesa koji je dobro termički obrađen gastronomska je gozba za sebe, i ne treba mnogo priloga ni umaka. Ali, pečenje dobrog odreska počinje mnogo prije nego što stavimo meso na tavu. Otkrijte gdje najčešće griješimo u pripremi.
1. Kupujemo meso gdje stignemo
Kupovanje mesa na akcijama u supermarketima štedi novac, i u tome nema ništa loše. Ali, ako želite ciljano kupiti dobar komad, a niste vješti u prepoznavanju finih nijansi – ipak zatražite savjet profesionalaca. Takođe, ako možete, birajte mesnice koje prodaju svježe i domaće meso koje je uzgojeno na organski način.
2. Iz frižidera stavljamo direktno u tavu
Ako želite lijepu koricu na površini mesa, kao i sočnu ružičastu sredinu, najbolje bi bilo meso “odmoriti” na sobnoj temperaturi barem pola sata prije pečenja. Takođe, izuzetno je važno da tavica bude ekstra vruća, jer meso bačeno na hladnu tavu tokom pečenja dobija neprivlačnu sivu boju.
3. Držimo se prstohvata kod začinjavanja
Sočnu šniclu ne možete “posoliti” iznutra, pa nemojte ni biti sramežljivi sa začinjavanjem izvana. Prstohvat soli biće odgovarajuća količina tek za veoma tanke šnicle “na naglo”.
4. Ocjenjujemo pipkanjem
Iskusni roštilj majstori mogu dotaknuti komad mesa i po njegovoj mekoći, odnosno tvrdoći, saznati da li je isto spremno za posluživanje. Ako niste vješti u prepoznavanju prave termičke obrade uz osjećaj – nabavite kuhinjski termometar, koji će vam uvijek dati tačan odgovor.
5. Jedemo odmah nakon skidanja sa vatre
Svaki komad mesa treba “odmoriti” nakon termičke obrade otprilike dvostruko manje vremena nego što ste proveli pripremajući ga. U tom vremenu stabilizuju se sokovi u mesu. Ako prerežete odrezak prerano, sva slasnost mesa iscuriće na tanjir, umjesto u vaša usta.
(Izvor: Nezavisne novine)