Sastojci: 500 g heljdinih kora za pitu, 400 g sitnog sira, 1 dl ulja, 2 dl kisele vode, 1 prašak za pecivo, 4 jaja, malo susama, malo lana, po ukusu soli.
Priprema:
1. Prvo napraviti smjesu od 3 jaja, sira, kisele vode, praška za pecivo i 1 dl ulja. Sve dobro izmiješati. Dublji pleh podmazati uljem pa staviti prvu koru. Zatim uzeti 2 kore i zgužvati ih u smjesu od sira. Iscijediti da ne bude previše smjese pa rasporediti u pleh.
2. Preko zgužvanih kora stavljati cijelu koru pa na nju opet 2 zgužvane i umočene u smjesu. I tako redom dok ne utrošimo sve kore i smjesu. Krajeve posljednje kore ćemo podviti pod cijlu pitu da bude lijepo ušuškana. Odozgo premazati jednim umućenim jajetom i posuti lanom i susamom.
3. Staviti u zagrijanu rernu na 200 stepeni pa peći oko pola sata dok ne porumeni. Služiti uz pavlaku, jogurt ili kiselo mlijeko.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)