Tušanj, tušt, tušac, ledena trava ili portulak raste vrlo obilno kao korov u vrtovima ili kao samonikla biljka uz rijeke, potoke, kanale i rubove šuma.
Sije se na sunčanu mjestu, a voli pjeskovitu, dobro dreniranu zemlju. Mnogi ga smatraju korovom, ali je zapravo jestiva ljekovita biljka koja ima protivupalna svojstva, poboljšava cirkulaciju, bogata je antioksidansima…
Ekstrakt sušenih listova i stabljika djeluje protivupalno i kao sredstvo protiv bolova. Spolja se može koristiti za liječenje grčeva u mišićima. U ishrani se koriste mladi sočni listovi i izdanci visine od tri do pet centimetra.
Ubrane izdanke potom treba odvojiti od tvrdih stabljika i dodati salatama, supama, varivima ili tijestu za palačinke. Kuha se najviše do 15 minuta, a tako se oslobađa sluz koja blago zgušnjava supe i daje im kremast izgled.
Tušt je pogodan i za kiseljenje, ali treba biti oprezan prilikom konzumiranja jer sadrži oksalnu kiselinu koja opterećuje bubrege te se treba jesti u manjim količinama.
Otporan je na visoke i niske temperature kao i sušu, a uspjeva i na vrlo lošem zemljištu. Vrlo brzo raste i već se nakon tri do četiri nedjelje može brati. Što ga više berete, to više razraste.
Tušt ima slani ukus, prilično blagi, pa se najčešće jede u miješanim salatama. S njim se mogu spremati guste čorbe, varivo, rižoto ili kajgana.
Kako biste pripremili čaj, kašičicu tušta stavite u šoljicu ključale vode. Pokrijte i ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procijedite. Pijete li ga kao lijek za bolesti disajnih organa, zasladite ga medom, inače ne.