Demencija, odnosno stanje koje podrazumijeva gubitak pamćenja, nesposobnost govora, rješavanja problema i razmišljanja, pogađa oko 55 miliona ljudi u svijetu. Iako se može javiti zbog faktora na koje ne možemo utjecati – staros ili genetika – naš način života može igrati itekakvu ulogu u upravljanju ovim stanjem.
I dok je većina nas usredotočena na adekvatnu prehranu i fizičku aktivnost, što jeste važno, ne bi trebali zanemariti ni odabir pravih napitaka koji utječu na naše kognitivno zdravlje.
Ovih pet napitaka je najbolje za prevenciju demencije, a svako od njih može imati nevjerojatne učinke na zdravlje vašeg mozga i to na prirodan način, prenosi Science.
Prirodni čaj
Postoji mnogo vrsta i okusa čajeva, no dokazano je da čajevi koji potječu od zimzelene vrste Camellia sinensis na impresivan način poboljšavaju zdravlje mozga. Vrste takvog čaja – crni, zeleni, oolong i bijeli – sadrže prirodne spojeve s antioksidativnim svojstvima zvane flavonoidi, kao i aminokiselinu L-teanin.
Prema podacima predstavljenim na Šestom međunarodnom znanstvenom simpoziju o čaju i ljudskom zdravlju, pijenje ove vrste čaja može pružiti potporu kognitivnim funkcijama. Postoje dokazi koji upućuju na to da konzumiranje zelenog čaja može smanjiti rizik od demencije, Alzheimerove bolesti i kognitivnih oštećenja.
Prema studiji objavljenoj u Translational Psychology, oni koji piju čaj imaju 16 posto manje šanse za razvoj demencije u usporedbi s onima koji ne piju čaj.
Prirodni sok od narandže
Postoji mnogo opcija za sok od narandže, no mnoge od njih, koje izgledaju zdravo i prirodno, mogu biti prepune dodanih šećera, što neće učiniti čuda za zdravlje vašeg mozga.
Odabirom prirodnog soka od narandže umjesto napitaka s okusom ovog voća s dodanim šećerima možete tijelu dati poticaj hranjivim tvarima koje podržavaju zdravlje mozga, uključujući flavonoide, vitamin C, tiamin i vitamin B6.
Podaci pokazuju da su zdrave starije odrasle osobe koje su pile ovu vrstu soka postigle bolje rezultate na kombiniranim testovima globalne kognitivne funkcije u odnosu na kontrolnu skupinu. A u drugoj studiji, veći unos flavonoida koji se pretežno nalaze u citrusima bio je povezan s 36 posto smanjenim izgledima za subjektivni kognitivni pad. Unos narandži, grejpa, soka od narandže i soka od grejpa također je bio povezan s nižim izgledima subjektivnog kognitivnog pada.
Mineralna voda
Ispijanje pjenušavog gaziranog pića može biti pravi spas u toplim ljetnim danima. Međutim, konzumiranje zaslađenih gaziranih napitaka nije najbolji potez za održavanje zdravlje mozga, budući da je veći unos slatkih napitaka povezan s oznakama pretkliničke Alzheimerove bolesti.
Drugi podaci pokazuju da je konzumacija umjetno zaslađenih bezalkoholnih pića povezana s većim rizikom od demencije. Umjesto toga, prijeđite na gazirana pića s niskim sadržajem šećera ili gaziranu vodu kako biste utažili žeđ.
Kefir
Kefir je fermentirani mliječni napitak koji je pun živih i aktivnih kultura. Neki podaci pokazuju da konzumacija kefira može pomoći u poboljšanju kognitivnih deficita, zahvaljujući tome što žive kulture imaju pozitivnu ulogu u sustavnoj upali, oksidativnom stresu i oštećenju krvnih stanica, stoga je ovo bez sumnje odličan izbor.
(Izvor: Klix.ba)