Ako se često osjećate naduto, a ne možete otkriti zašto, možda je vrijeme da prilagodite svoju prehranu.
Prema studiji objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, a koju su proveli istraživači s londonskog Kings Collegea, prebiotička vlakna koja se nalaze u određenim namirnicama mogla bi biti korisnija za crijeva od drugih. Među tom hranom nalazi se bijeli luk.
Bijeli luk je bogat inulinom, vrstom neprobavljivih ugljikohidrata ili funkcionalnih vlakana koja hrane dobre bakterije u vašem probavnom sistemu. U osnovi djeluje kao gorivo za te bakterije i pomaže im da bolje obavljaju svoj posao, što općenito znači bolje funkcioniranje crijeva.
Prema studiji objavljenoj u Food Science and Human Wellnessu, bijeli luk zapravo potiče rast prijateljskih bakterija (posebno bifidobakterija) u crijevima i istovremeno sprječava rast bakterija koje potiču bolesti.
Osim toga, bijeli luk je poznat i po svojim antioksidativnim, antimikrobnim i antikancerogenim svojstvima te bi mogao spriječiti bolesti srca.
Ono što treba imati na umu je da bijeli luk gubi svoje prebiotičke sposobnosti termičkom obradom pa ga je najbolje konzumirati sirovog kao dodatak salati. Također, ako vam probleme s nadutošću i probavom uzrokuje sindrom iritabilnog crijeva, bijeli luk bi mogao biti okidač za probleme. Studije su otkrile da eliminacija hrane poput bijelog luka zapravo može pomoći u rješavanju tog problema, stoga biste se, ako imate dijagnosticirano to stanje ili sumnjate u njega, prvo trebali konzultirati sa svojim liječnikom.
(Izvor: Klix.ba)