Desert s okusom sladoleda

Sastojci: 6 jaja, 60 g brašna, 2 kašike vrele vode, 150 g šećera u prahu, 50 g mljevenih oraha, vanilin šećer.

Za fil: 400 ml mlijeka, puding od vanile, 200 g putera, 150 g šećera u prahu, od 2 do 3 banane, od 3 do 4 kašičice čokoladnih mrvica.

Za ukrašavanje: 2 šlaga, 2 kašičice eurokrema, 3 kašičice mljevenih oraha.

Priprema:

1. Umutite pjenasto žumanca sa 75 g šećera u prahu pa dodajte dve kašike vrele vode i nastavite da mutite dok se masa ne postane svijetlija.

2. Bjelanca ulupajte u čvrst snijeg, dodajte preostali šećer u prahu i vanilin šećer.

3. U umućena žumanca sipajte lagano brašno i mljevene orahe, polako promiješajte pa dodajte, uz lagano miješanje snijeg od bjelanaca. Smjesu sipajte ravnomjerno na pleh s pek papirom i pecite na temperaturi od 180 stepeni 20 minuta.

4. Ispečenu koru prebacite na čistu krpu, pospite šećerom i blago umotajte u rolat. Ostavite tako, dok spremite fil.

5. Za fil skuhajte puding u 400 ml mlijeka pa ostavite da se ohladi. Da se na pudingu ne bi stvorila korica pospite malo šećera. Dok se puding hladi, umutite omekšali puter sa šećerom u prahu i na kraju lagano sjedinite. U fil dodajte čokoladne mrvice, dobro promiješajte i ostavite u frižider 30 minuta da se zgusne.

6. Potom odmotajte krpu sa rolatom, pa preko kore nanesite fil, a preko fila sitno isjeckane banane. Savijte koru u rolat i ukrasite šlagom, mljevenim orasima i rastopljenim eurokremom.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top