Ako med dobro zatvorite, može trajati vječno, a u to su se uvjerili i arheolozi u Egiptu. U grobnicama su pronašli med star oko 3 hiljade godina koji se i dalje mogao jesti. Budući da sadrži male količine vode šanse za preživljavanje bakterija i mikroorganizama su izrazito male.
Ako se dobro zatvore i pohrane na mjesto bez sunca i vlage neke namirnice koje svakodnevno koristimo nemaju rok trajanja.
Med je prirodni biokatalizator, što znači da pomaže tijelu u boljoj iskoristivosti hranjivih ili ljekovitih tvari iz hrane, lijekova ili pripravaka, ali pod jednim uslovom: potrebno ga je potrošiti unutar dvije godine od datuma vrcanja. U usporedbi sa šećerom med je uvijek zdravija varijanta bez obzira na to koliko dugo stoji, piše punkufer.hr.
Evo koje namirnice “traju vječno”:
Suhi grah možete jesti unedogled, ali imajte na umu da se starenjem produljuje i vrijeme kuhanja
Neotvorena žestoka pića poput rakije, votke, džina ili viskija nemaju rok trajanja
U pravilnim uslovima bez vlage i svjetla za škrobno brašno nema straha
Smeđoj riži provjerite datum koji piše na pakiranju, ali bijeloj ne – čuva li se na ispravan način traje vječno
Sve vrste ocata imaju poprilično dug rok trajanja, a bijeli alkoholni se ne može pokvariti – eventualno promijeniti okus
Sol se u najgorem slučaju može stvrdnuti, ali rok trajanja joj je vječan
Bez obzira je li u pitanju svijetli ili tamni šećer s većim postotkom melase, ova se slatka namirnica nikada ne kvari
Čisti ekstrakt vanilije koji ima visok postotak alkohola neće izgubiti svoja svojstva ako se dobro zatvori i čuva na suhom i hladnom mjestu
Provjerene brendove sojinog umaka mirne duše u frižideru možete čuvati godinama.