Kupus je zeljasto povrće iz porodice krstašica, a u prehrani se koristi od praistorijskih vremena. Ima ogromna ljekovita svojstva, pa se njegova konzumacija preporučuje tokom cijele godine, a posebno tokom zime.
“Kupus je nevjerovatno povrće jer ima malo kalorija i puno polifenola i antioksidansa uključujući vitamin C. Takođe je bogat vlaknima što ga čini zasitnijim, a može poprimiti i druge okuse što ga čini savršenim za prženje”, kaže Amber Pankonin, registrovana dijetetičarka i vlasnica bloga o hrani Stirlist.
Može pomoći u prevenciji određenih vrsta raka i smanjiti upale.
“Antioksidansi pomažu neutralizovati slobodne radikale u tijelu koji mogu uzrokovati oksidativni stres koji može uzrokovati rak, bolesti srca ili makularnu degeneraciju. Prehrana bogata povrćem poput kupusa mogla bi pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti”, kaže Pankonin.
Ne samo da je hranjiv, već je i vrlo pristupačan, jednostavan za pripremu i dostupan većini ljudi za kupnju, piše EatThis.