Ne biste vjerovali, ali bijela čokolada može znatno da utiče na vaše zdravlje. O čemu je zapravo riječ?
Godinama prije II svjetskog rata proizvedena je bijela čokolada; mješavina šećera, kakaa, maslaca.
Mnogi vjeruju da su je Švajcarci prvi proizveli 1930. godine budući da su poznati širom svijeta kao najbolji u proizvodnji slastica i čokoladnih proizvoda. Kasnije je otkriveno da, ako bijeloj čokoladi dodaju različite dodatke, povećavaju njenu raznolikost. Među prvima je to napravio Nestle, još 1948. godine, kada je bijeloj čokoladi dodao komadiće badema.
Iako danas neki smatraju da bijela čokolada zapravo i nije čokolada zbog sastojaka koje sadrži, njenu pozitivnu stranu ne možemo opovrgnuti.
Samo osam grama bijele čokolade u sebi sadrži kalcijum, koji pomaže u očuvanju zdravlja srca, mišića i nervnog sistema.
Pomaže u prevenciji alergija i depresija. Uz to sadrži fosfor i vitamin B2. Fosfor je važan mineral koji utiče na naš rast i razvoj ćelija, dok je vitamin B2 važan za funkciju našeg metabolizma.
Osim što je ukusna, ova slastica može imati pozitivne učinke na vaše zdravlje.