Sastojci: 200 g keksa, 90 g rastopljenog maslaca, 200 g tamne čokolade, 150 g mliječne čokolade, 40 g šećera, 400 ml slatkog vrhnja.
Priprema:
1. Keks izmrvite i u njega umiješajte rastopljeni maslac. Na podlogu za tortu postavite papir za pečenje, a zatim obruč. Na papir utisnite mješavinu maslaca i keksa i stavite u frižider da se ohladi.
2. Tamnu i mliječnu čokoladu narežite na komadiće. Zagrijte 200 ml slatkog vrhnja, a kad zavrije, prelijte ga preko čokolade. Tako preliveno pustite minutu da odstoji pa promiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
3. Izmiksajte preostalih 200 ml slatkog vrhnja sa šećerom i ulijte, dodajući i šećer u prohlađenu smjesu od čokolade. Dobro izmiješajte i smjesu izlijte na ohlađenu podlogu od keksa.
4. Tortu ostavite preko noći u frižider da se stisne, a prije posluživanja možete je ukrasiti voćem, lješnicima, šlagom ili čokoladom.
(Izvor: kuharica.avaz.ba)