Burger sa namazom od sira

Sastojci za burger: 500 g mljevenog mesa, 1 srednja glavica crnog luka, 2 veća čehna bijelog luka, vezica svježeg peršuna, mljeveni biber, so, mješavina začina, 1 jaje, 2 pune kašike prezli, 1 puna kašika senfa.

Namaz od sira: 200 g slanog sira, šaka oraha, mljeveni biber, vezica svježeg vlasca, maslinovo ulje.

I još: somun, majoneza, paradajz, rukola.

Priprema:

1. Crni i bijeli luk usitniti pomoću sjecka. U posudi sjediniti mljeveno meso, usitnjeni luk, sitno sjeckani peršun, jaje, senf, prezle i začine po ukusu. Rukama sjediniti i dobro izgnjaviti kako bi se dobila homogna masa.

2. Od pripremljene mase rukama blago nakvašenim u vodi formirati burgere. Gril tavu zagrijati, poredati burgere i peći po 5 minuta, sa svake strane.

3. Za to vrijeme pripremiti namaz od sira. U tavi propržiti sjeckane orahe, tek da zamirišu. Vlasac sitno isjeckati. Sve sastojke sjediniti. Dodati ulje tek da poveže masu, da bude kompaktnija i kremasta.

4. Gotove burgere staviti u posudu s poklopcem, do služenja.
Somun rasjeći, pa ga blago prepeći na gril tavi. Po želji i ukusu puniti sastojcima i prilozima.

scroll to top