Kupus je dobar za svakoga, posebno za reumatičare.
Crveni je bolji od bijelog
Crveni kupus sadrži više vitamina C od bijelog, a ima i više antioksidanata, posebno antocijanina, za koji je dokazano da štiti ćelije mozga. Dugotrajna termička obrada smanjuje nutritivnu vrijednost ovog povrća, pa zato prilikom kuhanja kupus uvijek stavljajte u vruću umjesto u hladnu vodu.
Usporava rad štitnjače
Svjež kupus može da izazove nadimanje, pa mu zato dodajte začine kumin ili komorač. Osobe koje imaju problema sa štitnom žlijezdom treba da izbjegavaju ovo povrće jer sadrži goitrogene, supstance koje usporavaju rad pomenute žlijezde i smanjuju apsorpciju joda.
Cijeđenjem 100 g kupusa dobija se 40 ml ljekovitog soka, koji liječi čir na želucu i upalu debelog crijeva.
Žene koje tri puta sedmično jedu kiseli kupus imaju 45 odsto manje šanse da obole od raka dojke, pokazalo je jedno američko istraživanje.
Ako ste prehlađeni, pojedite tanjir tople supe od kupusa jer olakšava iskašljavanje i smiruje nadraženost dušnika, prenosi Ljepota&Zdravlje.
Šta sve kupus sadrži:
Vodu – 90%
Bjelančevine – 1,21%
Dijetetska vlakna – 2%
Kalorije – 24