Јapanska jabuka – prava rajska poslastica

Foto: Pixabay

Јesen je doba godine kada prispijeva mnogo vrsta voća. Za ono uobičajeno, poput jabuka, krušaka, šljiva svi znamo, ali u oktobru i novembru u oblasti mediterana prispjeva i kaki ili japanska jabuka.

Kaki je porijeklom iz Kine i Јapana, a uzgaja se i u južnoj Americi pa i na Mediteranu.

Kod nas se uvriježio naziv “japanska jabuka”, a izgledom zreli plodovi najviše podsjećaju na paradajz.

U oktobru i novembru zeleni plodovi dozrijevaju i postaju mekani i narandžasto-crvene boje.

Kaki je izuzetno bogat hranjivim materijama, mineralima i vitaminom C. Karotenoidi i tanini djeluju kao antioksidansi, pa štite od raka, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti.Ima antibakterijsko djelovanje, te druge brojne dobrobiti za naš organizam. Međutim, kod nas se konzumira malo i rijetko.

Kaki se konzumira tek kad plod potpuno omekša jer ako nije zreo, plod je veoma opor i daje onaj utisak “skupljanja usta” koji niko ne voli.

Ali kada je zreo, plod kakija je za ljubitelje prava rajska poslastica koja osim bogatog, slatkog ukusa ima i mnogo koristi za naše zdravlje.

Pošto meso zrelog kakija nije čvrsto, najbolje ga je pojesti kašičicom, a od njega se može praviti i slatki sos, fil za štrudlu, ili mliječni smuti.

Zato, ako do sada niste probali, a volite da eksperimentišete sa novim ukusima, probajte kaki ili japansku jabuku. Možda postanete pravi ljubitelj.

scroll to top