Zdravi obroci: Zapečeni špinat sa sirom

Sastojci:

1 kg špinata,

struk mladog luka,

pola struka bijelog luka,

2 jaja,

so,

biber,

40 g narendanog žutog sira.

Za preliv:

40 g maslaca,

1 kašika brašna,

250 ml mlijeka,

50 g žutog sira.

Priprema:

1. Špinat skuhati u posoljenoj vodi, dobro ocijediti i sitno isjeckati.
2. Crni i bijeli luk isjeckati, propržiti na ulju i dodati špinatu zajedno s umućenim jajima. Posoliti, pobiberiti i dobro promiješati.
3. Špinat sipati u vatrostalnu posudu, a odozgo posuti rendanim žutim sirom i preliti bešamelom.
4. Maslac zagrijati, dodati brašno, malo propržiti i uz neprestano miješanje dolivati mlijeko.
5. Kuhati dok se sos ne zgusne pa umiješati na kocke isjeckani žuti sir. Preliti špinat pa jelo zapeći u rerni.

(Kuharica)

scroll to top