Zašto trebamo jesti kruške

Pear

Kruške prirodno reguliraju nivo šećera u krvi što ih čini idealnom dijetnom namirnicom. Također imaju preventivno djelovanje na bolesti srca i krvnih žila jer snizuju nivo štetnog holesterola i djeluju na apsorpciju žučnih kiselina, govori nutricionistica Darija Vranešić Bender i navodi razloge zbog kojih je dobro jesti kruške.

Reguliraju probavu – lignin je vrsta netopljivih prehrambenih vlakana prisutnih u kruškama koja djeluje kao prirodni regulator holesterola u krvi. Uz pozitivan učinak na holesterol, lignin učestvuje i u regulaciji probave.

Preveniraju konstipaciju (zatvor) – olakšavaju prolazak crijevnog sadržaja i peristaltiku crijeva te tako štite od raka debelog crijeva. Upravo zbog visokog sadržaja vlakana kruške su poželjan dio jelovnika.

Zanimljivo je da kruške Viljamovke sadrže velike količine kalcija i željeza u odnosu na drugo voće, pa se preporučuju kao obavezno voće u prehrani žena iznad 40 godine.

Reguliraju šećer u krvi – topljiva vlakna utječu i na funkciju inzulina te tako prirodno reguliraju nivo šećera u krvi tokom dana, što istodobno daje dulji osjećaj sitosti.

Čuvaju srce – kruške su također dobar izvor bakra, kalija i izuzetno dobar izvor prehrambenih vlakana. Svježa kruška mase 166 g osigurava oko 6 grama prehrambenih vlakana, od čega oko 40% pektina, prehrambenog vlakna topljivog u vodi, piše Zdrava Krava.

Naučne studije pokazuju da topljiva vlakna porijeklom iz kruške djeluju preventivno na bolesti srca i krvnih žila, snizujući nivo holesterola, te djelujući na apsorpciju žučnih kiselina.

Smanjuju stres – prirodan je i i brz izvor energije, jer sadrži značajne količine monosaharida: fruktoze i glukoze, kao i levuloze – najslađih prirodnih šećera, a istovremeno je i ekonomično pakiranje vitamina B skupine. Vitamini B skupine pomažu organizmu da se nosi sa stresom jer ”hrane” živčani sistem te učestvuju u procesu dobijanja energije iz ugljikohidrata.

(jabuka.tv)

scroll to top