Vitamin C nije samo za prehladu

Vitamin C, odnosno L-askorbinska kiselina je bez sumnje jedan od najpoznatijih i najistraživanijih vitamina. Njegovo otkriće u prvoj polovici 20. stoljeća i spoznaja o njegovoj važnosti te utjecaju na zdravlje ljudi bilo je od velikog značaja za medicinu.

Najpoznatiji među vitaminima važan je za imunološki sistem pa se tradicionalno koristi protiv infekcija i prehlada, no to je samo dio ”mozaika” vitamina C koji učestvuje u čak 15.000 metaboličkih procesa u ljudskom organizmu.

Snažan antioksidans 

Aksorbinska kiselina snažan je antioksidans što znači da štiti ćelije od slobodnih radikala, otpadnih produkata metabolizma koji, ako se prekomjerno nakupljaju u tijelu, mogu izazvati brže starenje ćelija i nastanak različitih bolesti.

A količina slobodnih radikala može se povećati zbog cigareta, alkohola, nepravilne prehrane, onečišćenog okoliša, prekomjernog izlaganja suncu…

Vitamin C pospješuje apsorpciju željeza i kalcija,važan je za ravnotežu vitamina A, aktivira folnu kiselinu (vitamin B9), obnavlja zalihe vitamina E. Pomaže protiv alergija tako što potiče razgradnju histamina koji nastaje tokom alergijske reakcije.

Vitamin C olakšava mršavljenje jer učestvuje u proizvodnji karnitina, molekule proteina koja potiče sagorijevanje masti u energiju. Važan je za dobar vid – visoke koncentracije vitamina C nalaze se u leći oka i suznoj tekućini.

Najbolji prirodni izvori

Čovjekovo tijelo ne proizvodi vitamin C – za nas je to esencijalan vitamin koji moramo uzimati prehranom. Njegova prisutnost u hrani je gotovo u potpunosti ograničena na svježe voće i povrće. Vrlo je nestabilan pa kuhanje (termička obrada), lužnata okolina, oksidacija na zraku – sve to smanjuje količinu C vitamina u namirnicama.

Dovoljne količine, dakle treba osigurati svakodnevnom konzumacijom raznovrsnog voća i povrća. Sinonim za vitamin C su citrusni plodovi, no njime obiluje i bobičasto voće, te šipak i trešnja kao i niz egzotičnih plodova: kivi, papaja, ananas, mango…

Ne zaboravite povrće – odlični izvori vitamina C su paprika, brokula, karfiol, paradajz, kelj, kupus, blitva, krompir, celer…

scroll to top