Vegetarijanske okruglice

Sastojci: 10 dkg šampinjona, 40 dkg krompira, 10 dkg mrkve, 10 dkg celera, 10 dkg graška, 7 dkg margarina, 5 dkg brašna, 1/4 l mlijeka, 1 jaje, 2 kašike ribanog parmezana, 1-2 kašike mrvica, so, biber, muškatni oraščić.

Za paniranje: 2 jaja, brašno, mrvice, ulje za prženje.

Priprema:

1. Šampinjone očistite, operite, izrežite na listiće i s malo soli dinstajte na 2 dkg margarina. Krompir skuhajte, ogulite i propasirajte. Očišćenu mrkvu, celer i grašak skuhajte u malo slane vode, ocijedite i usitnite.
2. Posebno pripremite gusti bešamel na 5 dkg ugrijanog margarina stavite brašno, promiješajte, zalijte mlijekom i kratko prokuhajte. Malo ohladite pa dodajte šampinjone, krompir, povrće, jaja, parmezan, mrvice i ribni oraščić. Posolite, pobiberite i dobro izmiješajte. Od dobivene smjese oblikujte okruglice pa ih uvaljajte u brašno, umućena jaja i mrvice.
3. Tako pripremljene okruglice složite jednu pokraj druge na pobrašnjeni pladanj i ostavite 2 sata u zamrzivaču.
4. Zamrznute okruglice ispržite na vrućem ulju. Poslužite ih s tartar umakom, jogurtom ili kiselim vrhnjem.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top