Uzgojite bananu kao atraktivnu sobnu biljku

Sobna biljka banane treba bogato, humusno i dobro drenirano tlo, kao i obilje sunčeve svjetlosti. Za većinu sorti vrijedi pravilo od 12 sati jake sunčeve svjetlosti dnevno.

Klimatske promjene dovele su do toga da u našem okruženju sve češće možemo čuti i čitati o onima koji uzgajaju egzotične biljke na otvorenom, u svojim vrtovima i okućnicama. Nerijetko ispred kuća na našim prostorima posljednjih godina možemo vidjeti kako su banane razgranale svoje velike listove. 

No, banana je biljka koja je zahvalna za uzgoj i u zatvorenom. Uz dovoljno svjetla i vode, veliki, glatki listovi oplemenit će svaki prostor. Postoji više sorti banana, one koje daju jestivo voće, kao i one koje nemaju plodove. Imajte na umu da ova biljka treba puno prostora, u slučaju da ne raspolažete s istim, kupite patuljastu bananu. U svakom slučaju, bit će vam potrebna velika posuda s dobrom drenažom. 

Zahtijeva humusno tlo i puno sunčeve svjetlosti

Sobna biljka banane treba bogato, humusno i dobro drenirano tlo, kao i obilje sunčeve svjetlosti. Za većinu sorti vrijedi pravilo od 12 sati jake sunčeve svjetlosti dnevno. Ipak, morate ju zaštititi od pregrijavanja pa ju nemojte držati na direktnom suncu. Idelano je u dobro osvjetljenoj prostoriji s pogledom na jug.

(Agro klub)

Redakcija

Next Post

Dodijeljeni plastenici za 20 poljoprivrednika

uto nov 19 , 2019
U Općini Hadžići danas su potpisani ugovori sa korisnicima projekta ”Dodjela plastenika socijalno i materijalno ugroženim osobama sa područja općine Hadžići” koji zajednički realiziraju Općina Hadžići i humanitarne organizacije Muslim Aid Sarajevo i ”LDSC”. Radi se o 20 plastenika od 100 metara kvadratnih sa dodatnom opremom ukupne vrijednosti 49.700 KM. […]