Ukusne krofne

Sastojci:

800 g brašna

400 ml mlijeka

kvasac

šećer

kašikica soli

2 jaja

50 ml ulja

šećer u prahu

Priprema:

Toplo mlijeko, izmrljen kvasac i šećer umutiti. Dodati ostale sastojke (50 ml ulja, 2 jaja, so, brašno) umutiti tijesto. Prekriti i neka stoji na toplom dok nadođe. Premijesiti i neka nadolazi ponovo.

Na pobrašnjenoj radnoj površini tijesto razvući 1 cm debljine. Iz tijesta vaditi krofne okruglom modlom ili čašom.

Šerpa u kojoj će se pržiti krofne treba da je široka i niska (da bi se lakše okretale). Krofne pri prženju treba da plivaju u ulju. Ulje ne smije previše biti toplo.

Pržene krofne stavljati na kuhinjski papir da upije višak masnoće.

Krofne uvaljati u šećer u prahu. Poslužiti uz čašu slatkog mlijeka ili kafu.

scroll to top