Ukusna finska pita

Finska pita od sira, rahkapiirakka, priprema se od tradicionalnog sira rahka kojeg sjevernjaci obožavaju. Rahka je poput quarka, slična je grčkom jogurtu samo s karakterističnim kiselkastim okusom i pomalo zrnatom teksturom poput ricotte. Upravo je i ricotta sir kojim možete zamijeniti rahku. Prema želji piti možete dodati i omiljeno voće, poput primjerice borovnica.

Sastojci: 100 g maslaca, 50 g šećera, 1 jaje, 200 g brašna, 1 kašičica praška za pecivo, 1/2 kašičica mljevenog kardamoma.

Fil: 50 ml mlijeka, 200 g ricotte, 50 g šećera, 1 jaje, pola kašičice ekstrakta vanilije

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 200 stpwni. Ostavite maslac na sobnoj temperaturi da omekša. Umutite jaje. Pomiješajte sve sastojke za tijesto u posudi pa izmiksajte dok ne postane glatko. Stavite u pobrašnjeni kalup za pite.
2. Pomiješajte mlijeko, sir, šećer, jaje i vaniliju pa miksajte dok ne postane glatko. Prelijte tom smjesom tijesto.
3. Pecite 30 minuta ili dok se pita ne učvrsti.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top