U kojim slučajevima se paradajz i krompir ne preporučuju

Postoji nekoliko različitih vrsta artritisa – psorijatični, reumatoidni i osteoartritis. Tretman za sve vrste usmjeren je na smanjenje upale.

Nutricionistkinja Hajdi Tarner navela je nekoliko namirnica koje nisu pogodne za one koji boluju od ove bolesti jer mogu značajno da pogoršaju tegobe.

Prema njenim riječima, različita ishrana može uticati na zdravstveno stanje u zavisnosti od vrste artritisa. Da biste shvatili koje su to tačno namirnice koje vam ne prijaju, doktorica Tarner savjetuje da isprobate tzv. eliminacijsku dijetu.

Prije svega, nutricioniskinja preporučuje smanjenu konzumaciju pržene i masne hrane. Ona je primijetila da nova istraživanja ukazuju na vezu između nezdravog mikrobioma crijeva i reumatoidnog artritisa.

“Na bakterije u gastrointestinalnom traktu utiče ono što jedete, a neravnoteža zdravih i nezdravih bakterija može pogoršati simptome bolesti“, tvrdi je Tarner i savjetuje da se izbace namirnice kao što su paradajz, patlidžan, krompir i paprika jer mogu izazvati upalu zglobova i pogoršati artritis. Treba izbjegavati i rafinisani šećer, so i alkohol.

Nutricionistkinja predlaže mediteranski ishranu, koja skoro isključuje hranu bogatu zasićenim mastima.

“Unosite žitarice, povrće, voće, orašaste plodove, mahunarke, nerafinisano maslinov ulja i ribu”; tvrdi ona.

scroll to top