Turska salata od graha

Tahini daje finu, orašastu aromu salati, pa ga prema želji možete dodati i više nego što je preporučeno u receptu. Kuhate li grah, sačuvajte i nešto tekućine od kuhanja, a poslužiti se možete i onim iz limenke. Najčešće se koristi bijeli, ali poslužit će i druge vrste graha. Jedna od tajni slasti ove salate je kremoznost koju daje pire od graha, koji se miješa s ostalim sastojcima za preljev.

Sastojci: 2 šalice kuhanog graha, 1 mali luk, 1/2 šoljice peršuna, sitno nasjeckanog, 1 – 2 tvrdo kuhanih jaja, 1 rajčica. Preljev za salatu: 2 kašike tahinija, 2 kašike octa, sok od pola limuna, 2 čehna bijelog luka, 4 kašike maslinova ulja, 1 kašičica soli, 1/2 kašičice mljevenog kima, 1 kašika kuhanog graha.

Priprema:

1. Pomiješajte tahini i ocat pa miješajte pjenjačom dok se ne izgube grudice. Zatim dodajte usitnjeni bijeli luk, kim i sol te kašiku graha koji ste zgnječili u pire.
2. Postepeno dodajte tekućinu od kuhanja graha ili onu iz limenke miješajući. Preljev treba biti gladak, ali ne i tekuć. Na kraju dodajte limunov sok te miješajući postepeno ulijevajte maslinovo ulje.
3. Luk narežite na sitne kockice pa ga posolite i nakon nekoliko minuta isperite i iscijedite višak vode. Grah stavite u posudu za posluživanje te dodajte luk, narezanu rajčicu i kuhano jaje.
4. Sve na tanjiru ravnomjerno prelijte preljevom od tahinija pa ukrasite sjeckanim peršunom i kriškama limuna.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top