Tufahija – kraljica laganih poslastica

Sastojci:

1 kg jabuka

500 gr šećera

2 vanilin-šećera

nekoliko kapi limuna (po želji)

2 čaše vode

150 gr mljevenih oraha ili badema

slatka pavlaka

višnje za ukras (po želji)

Priprema:

Jabuke ogulite i izdubite im sredinu. Zatim ih stavite u lonac i dodajte šećer, vanilin-šećer, nekoliko kapi limuna, prelijte vodom i ostavite da se na laganoj vatri kuvaju 20 minuta, dok se na vrhu ne pojavi pjena. Na polovini vremena određenog za kuvanje jabuke okrenite da bi bile podjednako termički obrađene sa svake strane. Kada su jabuke kuvane, pripremite fil kojim ćete ih puniti – mljevene orahe zalijte dobijenim šerbetom u kojem ste kuvali jabuke. Kada se jabuke ohlade, sredinu napunite pripremljenom smjesom. Pred serviranje umutite slatku pavlaku te je poslastičarskim špricom stavite na vrh svake tufahije. Na slatku pavlaku možete, radi dekoracije, staviti i višnju – svježu, iz zamrživača ili iz kompota.

scroll to top