Trik za ukusniji pire krompir

Pire krompir je pravi klasik među prilozima. Za to se oljušte krompiri, skuvaju u vodi, dobro izgnječe,nakon čega se doda malo mlijeka, margarina, muskatnog oraščića, soli i bibera.

To je, osnovni recept. Međutim, profesionalni kuvari tvrde kako pomoću jednostavnog trika pire može dobiti još bolju aromu.

Naime krompir je poput malog sunđera – upija tečnost u kojoj se kuva (zbog čega se kasnije može lako zgnječiti u pire). Ali, voda ne daje pireu nikakvu aromu, zbog čega je najbolje krompir odmah skuvati u lagano posoljenom mlijeku. Tako će krompir odmah preuzeti dio arome i kasnije će biti kremast.

Osim toga, kod kuvanja dodajte malo gustina u mlijeko. Ako vam kasnije bude trebalo još malo tečnosti za pire, nećete morati da dodajete hladno mlijeko iz frižidera, nego mješavinu mlijeka i gustina – to će zgusnuti i dodati aromu pireu.

Savjet za gurmane

Za još intenzivniji ukus možete skuvati krompir u pavlaci za kuvanje i začiniti s malo bijelog luka i svježim začinskim biljem (poput majčine dušice ili ruzmarina).

(Nezavisne novine)

Redakcija

Next Post

Milk Land iz Tuzle obezbjeđuje 955 plata

pon nov 11 , 2019
Već nekoliko godina poljoprivredna zadruga Milk Land Tuzla ponosni je vlasnik cerfitikata bonitetne pouzdanosti. Kako je kazala Devleta Pamučkić, direktorica Milk Landa, u proteklih pet godina, od osnivanja zadruge do danas uspjeli su da u liniji otkupa okupe skoro 1000 farmera. ”Tačnije, riječ je o 955 farmera koji su registrovani […]