Trik otkriva da li je maslinovo ulje zaista ekstra djevičansko

Foto: Pixabay

Čak više od polovine maslinovih ulja koja se na tržištu prodaju kao ekstra djevičanska ne odgovaraju deklaraciji!

Ovaj porazni podatak objavio je Državni inspektorat u Hrvatskoj nakon provedene analize. Važno je pritom reći da se utvrđene “nesukladnosti” ne odnose na zdravstvenu ispravnost. Riječ je, naime, jednostavno o nižoj kategoriji od deklarisane na proizvodu. Zato je važno znati kako prepoznati pravo ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Evo kako.

Ostavite ulje u frižideru 24 sata. Ako se zgusne, očvrsne, riječ o pravom ulju, ako se ne promijeni, to znači da ima dodataka. Ali, nikako ga nemojte čuvati u frižideru, već na tamnijem mjestu, na sobnoj temperaturi, u tamnim staklenim bocama.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje koristite u prehrani kad god je to moguće zbog njegovih izuzetnih karakteristika. Ima antioksidativno, odnosno protuupalno djelovanje. Najzdravije je čisto djevičansko maslinovo ulje jer se dobiva jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina. Ako na deklaraciji piše “maslinovo ulje”, proizvod bi trebao biti dobiven miješanjem rafinisanog maslinovog ulja s ekstra djevičanskim ili djevičanskim maslinovim uljem.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje ne sadrži više od 0,8 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama ulja, dok se djevičansko maslinovo ulje dobiva izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima te sadrži najviše 2 grama slobodnih masnih kiselina izraženih kao oleinska kiselina na 100 grama proizvoda.

Na djevičanskom maslinovu ulju stoji “ulje dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima”. Što je ulje izraženije gorčine, sadrži više antioksidansa, što je vrlo poželjno za zdravlje srca i krvnih žila. Maslinovo ulje, naime, pomaže sniziti loš (LDL) holesterol i ukupni holesterol u krvi te povisiti dobar (HDL) holesterol, smanjuje pojavu aritmija, prekomjerno zgrušavanje krvi i stvaranje ugrušaka. Pomaže normalizaciji šećera u krvi pa je naročito poželjno u prehrani oboljelih od dijabetesa. Uz to štiti kožu, genetski materijal u stanicama, pomaže neutralizaciji negativnog djelovanja pasivnog pušenja i jača obrambeni mehanizam našeg tijela.

Može i za prženje

I pitanje koje se često postavlja – smije li se pržiti na maslinovom ulju? Odgovor glasi: uvijek ga radije stavljajte u salate, ali uprkos uvriježenom mišljenju da se maslinovo ulje ne bi trebalo koristiti pri kuvanju jer se time uništavaju svi njegovi vrijedni sastojci, ništa se loše neće dogoditi ni ako ga koristite za pečenje i prženje.

Ulja koja obiluju nezasićenim masnim kiselinama obično nisu pogodna za prženje, ali maslinovo ulje je izuzetak a jer sadrži visoku koncentraciju jednostruko nezasićene oleinske masne kiseline koja pridonosi stabilnosti ulja na visokim temperaturama.

(Izvor: zivim.hr)

scroll to top