Tjestenina sa bundevom i parmezanom

Sastojci: 450 grama makarona ili špageta, mala glavica crnog luka, čehno bijelog luka, kašika putera, malo soli, malo origana, kašika brašna, šolja pasirane bundeve, šolja mlijeka, pola šolje rendanog parmezana

Priprema:
1. Zagrijte rernu između 215 i 220 stepeni. U veliku šerpu sipajte vodu i pustite da proključa, pa ubacite makarone da se skuhaju. Isjeckajte bijeli i crni luk.
2. U maloj posudici otopite puter na srednjoj temperaturi, a zatim dodajte luk i ostavite na ringli oko 5 minuta, izvadite kad luk počne da tamni. Dodajte so, origano i brašno, pa promešajte da se sjedini, a zatim dodajte bundevu.
3. Kada se kašica sjedinila sa ostatkom smjese, umješajte i mlijeko, pa sklonite sa ringle.
4. Kuhanu tjesteninu isperite, a zatim sipajte u veliku posudu za pečenje. Prelijte makarone smjesom od bundeve i mješajte tako da sva pasta bude utopljena u smjesu.
5. Pospite pastu rendanim parmezanom i zapecite u rerni oko 10 minuta, odnosno dok se sir ne istopi.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top