Sultan lokum

Sastojci: 180 g maslaca, 8 kašika brašna, 650 ml mlijeka, 10 kašika šećera, 1 vanilin šećer. Fil: po ukusu mljeveni i sjeckani orasi, lješnici, pistacije, malo cimeta. Još potrebno: kokosovo brašno.

Priprema:

1. U posudi otopite maslac pa kad se zagrije sipajte brašno. Miješajte sve vrijeme 6-7 minuta. Sipajte mlijeko, miješajući dok se masa ne zgusne. Dodajte šećer i vanilin šećer, pa još kratko miješajte na laganoj vatri.

2. Smjesu sipajte u plastičnu posudu i mikserom mutite 5-6 minuta. Ostaviti da se ohladi.

3. Od smjese vadite kuglice (ruke kvasite vodom), pa svaku rastanjite na dlanu. Punite smjesom od mljevenih i sjeckanih orašastih plodova, uz dodatak cimeta, pa preklopite.

4. Oblikujte kuglice ili valjak pa ih uvaljajte u kokosovo brašno. Ostavite u frižider da se ohlade.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top