Nedavno istraživanje pokazalo je kako česta metoda kuhanja riže – u zdjeli ključale vode dok ona ne ispari, izlaže one koji je jedu tragovima otrovnog arsena.

On kontaminira rižu tokom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida. 

Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu, upozorava Andy Meharg, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Belfast.

On je testirao različite načine kuhanja riže kako bi otkrio koji je među njima najzdraviji.

U prvoj metodi stavio je jednu šoljicu riže i dvije šoljice vode te je voda isparila tokom kuhanja – kako se riža najčešće kuha. Otkrio je da je tom metodom u riži ostalo najviše arsena.

U drugoj metodi stavio je jednu šoljicu riže i pet šoljica vode te izbacio višak vode, a nivo arsena se prepolovio.

U trećoj metodi riža se kuhala tako da se namakala preko noći, ujutro isprala sve dok voda nije bila čista te potom skuhala – čime se udio toksina smanjio za 80 posto.  

Istraživanja na evropskom tržištu otkrivaju kako čak 58 posto proizvoda s rižom sadrži visok nivo arsena, pa se preporučuje da rižu uvijek prethodno natopite i isperete da se smanji vjerovatnoća štetnih posljedica na zdravlje.