Razlozi zbog kojih biste trebali jesti trešnje

Trešnje ne predstavljaju samo odličan dodatak raznim slasticama, nego su i same moćan izvor antioksidansa.

Postoji mnogo razloga zbog kojih biste ih trebali uvrstiti u ishranu, a ovo su neki od njih.

Otklanjaju nesanicu

Ako imate problema sa spavanjem ili uzimate suplemente melatonina prije spavanja jer patite od nesanice, svakako biste trebali uvesti trešnje u svoju ishranu. One sadrže melatonin i stoga prirodno potiču zdrav i kvalitetan san.

Snižavaju holesterol

Istraživanja su pokazala da trešnje, a posebno sokovi i pića napravljeni od njih, blagotvorno snižavaju LDL holesterol, koji je u najvećoj mjeri odgovoran za veći rizik od srčanog udara.

Regulišu krvni pritisak i sprečavaju dijabetes

Trešnje pomažu u regulisanju i sistoličkog i dijastolnog krvnog pritiska i na taj način stabilizuju hipertenziju. Ovo voće, zbog svoje kiselosti, ima i nizak glikemijski indeks, što znači da ne izaziva skokove inzulina i na taj način sprečava dijabetes. Osim toga, trešnje su odličan izvor ugljikohidrata za one koji već imaju dijabetes tipa II.

Ublažavaju simptome artritisa i gihta

Trešnje imaju antiinflamatorna svojstva i mogu olakšati bol, a dobre su i za pacijente s osteoporozom jer pružaju zaštitu od habanja ćelija. Međutim, ono što je još važnije jeste činjenica da ovo voće ublažava bolove koji se javljaju kao posljedica artritisa i gihta.

Popravljaju raspoloženje

Istraživanja su pokazala da trešnje, posebno slatke, odlično poboljšavaju raspoloženje jer smanjuju nivo kortizola – hormona stresa.

scroll to top