Potpisani ugovori za razvoj ruralne tržišne infrastrukture u BiH, razvoj zelenih pijaca

Gradonačelnici i načelnici šest lokalnih zajednica potpisali su ugovore za projekte koji su bili najuspješniji na javnom pozivu za unaprjeđenje i razvoj ruralne tržišne infrastrukture u Bosni i Hercegovini.

Na ceremoniji je navedeno da će realizacijom planiranih projekata na području Banje Luke, Bihaća, Bosanskog Petrovca, Gračanice, Mrkonjić Grada i Trebinja biti omogućena bolja tržišna infrastruktura – razvoj zelenih pijaca i prodajnih mjesta – za 168 krajnjih korisnika.

Podrška je osigurana kroz projekat EU4AGRI koji finansira Evropska unija kako bi podržala konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini, a koji provode Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler izjavio je da mu zadovoljstvo što je projekat EU4AGRI zaživio iako je bilo potrebno prevazići neke strahove iz RS vezano za prijenos nadležnosti.

– Drago mi je da danas imamo značajan udio načelnika iz RS-a i to je dobra vijest jer će stotine poljoprivrednika imati koristi od ovoga – rekao je Sattler.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera istakla je da će projekt omogućiti inovacije i modernizaciju i pomoći da se poljoprivredni sektor u BiH približi standardima EU.

Ukupna vrijednost investicije za šest podržanih projekata iznosi 946.000 KM, od čega će Evropska unija finansirati oko 700.000 KM.

scroll to top