Poljoprivrednici FBiH: 4 umjesto obećanih 42 miliona je nama šamar

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH su jučer na sjednici usvojili amandman kojim iznos za poljoprivredu neće biti uvećan onoliko koliko su tražili poljoprivrednici. Zbog svega, poljoprivrednici su se obratili saopćenjem kojeg prenosimo u cjelosti:

“Usvojen jučer amandman kojim je federalni budžet za poljoprivredu uvećan za 4 miliona KM umjesto obećanih i usvojenih na Odboru za poljoprivredu 42 miliona je ništa drugo nego šamar svim poljoprivrednicima. U najtežoj godini nakon rata, usred inflacije i rasta cijena, Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije ispoštovao zakon prema kojem izdvajanja za poljoprivredu treba da iznose najmanje 3 posto od ukupnog budžeta. U budžetu za 2023. godinu podrška za poljoprivrednike iznosi 2,44 posto što je manje nego prošle godine kad je iznosila 3,2 posto.

Nova većina je obećavala da će biti bolje – i možda hoće biti bolje njihovim zastupnicima i budućim ministrima. Sudeći po izhodu jučerašnjeg glasanja poljoprivrednicima bit će sve gore.

Ovakav odnos prema poljoprivredi će dovesti do neminovnog pada proizvodnje i izazvati rast cijena poljoprivrednih proizvoda. Kad do toga dođe građani treba da se obrate kreatorima ovakvog nakaradnog budžeta: HDZ-u, NiP-u, SDP-u, Našoj stranci, SBiH, NES, PDA, BHI Fuada Kasumovića i POMAK-u.

Poljoprivrednici će o svojim dalnjim koracima obavijestiti javnost u narednom periodu”, naveli su poljoprivrednici  saopćenju.

scroll to top