Pogačica od chia sjemenki i limuna

Sastojci: 450 g zobenog brašna (ili sami smiksajte obične zobene pahuljice), 1/2 kašičice praška za pecivo, 1/2 kašičice sode bikarbone, 1/4 kašičice soli, 50 g chia sjemenki, 1 kašika kokosovog brašna, 50 g kokosovog ulja (tvrdog), 1 jaje, 1/2 kašičice vanilije, 1 kašika svježe cijeđenog limunovog soka, 1 kašika naribane kore limuna, med ili sladilo po želji.

Priprema:

1. Zagrijte rernu na 180 stepeni. Ako sami miksate zobene pahuljice, ubacite ih u mikser i miksajte 10-15 sekundi, dok ne dobijete usitnjenu, brašnastu teksturu.

2. U mikser u kojem se nalazi zobeno brašno dodajte prašak za pecivo i sodu bikarbonu te kokosovo brašno i so pa dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte chia sjemenke te ponovo dobro promiksajte.

3. Iz frižidera izvadite kokosovo ulje i nožem razbijte na manje komadiće. Ubacite i usitnjeno kokosovo ulje u mikser i miksajte nekoliko sekundi.

4. Dodaje jaje, med (ili sladilo), vaniliju, svježe cijeđeni limunov sok i naribanu koru limuna te ponovo miksajte dok se smjesa ne ujednači. Smjesu istresite na zagrijani lim, na koji ste prethodno stavili papir za pečenje.

5. Pustite nekoliko minuta da odstoji kako bi kokosovo brašno pokupilo što više tekućine. Oblikujte pogačicu u obliku kruga te nožem zarežite na 6 dijelova kako biste pogačice lakše trgali kad budu pečene.

6. Pecite 15 minuta. Izvadite iz rerne, oštrim nožem potpuno razdvojite pogačice prema zarezanim linijama te vratite u rernu na još 3 minute kako bi rubovi bili hrskavi.

Ovo je jedna sirova ili raw torta – desert jedne prekrasne, zdrave kombinacije namirnica, bez brašna, bez rafiniranog šećera – baziran gotovo isključivo na orašastim plodovima i voću.

Ovu tortu od milja nazivam i “tortom iz blendera”, budući da Vam za njenu pripremu nije potrebno gotovo ništa od rekvizita, osim dobrog, jakog kuhinjskog blendera (Vitamix!) – u njemu se pripremaju svi pojedinačni slojevi. Torta se, dakle, ne peče te je i vrlo brzo gotova.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top