Pileći odrezak s rastopljenim sirom

Sastojci za pohanu piletinu: 2 komada pilećih prsa, 2 jaja, 200 g krušnih mrvica, 45 g svježe naribanog parmezana, 2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna, 1 čajna kašika bijelog luka u prahu, so i biber, biljno ulje za prženje.Sastojci za preljev:
umak od rajčice po želji, 150 g sira mozzarella, 30 g svježe naribanog parmezana, svježi listići peršuna ili bosiljka.

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 200 stepeni.

2. Umutite jaja sa solju, biberom, bijelim lukom i narezanim peršinom.
U smjesu uronite pileća prsa prerezana po pola na odreske i pustite da se sve zajedno marinira barem 15 minuta prije termičke obrade.

3. Piletinu potom uvaljajte u krušne mrvice koje ste pomiješali s naribanim parmezanom.

4. U tavi zagrijte ulje pa ispecite pohanu piletinu oko 4-5 minuta sa svake strane dok ne postane hrskava i zlatno-smeđe boje.

5. Ispečenu piletinu stavite na lagano namašćeni lim za pečenje, prekrijte sa kašikom ili dvije umaka od rajčice po želji te sve zajedno prekrijte naribanom mozzarellom i naribanim parmezanom.

6. Pecite 15 do 20 minuta, odnosno dok se piletina termički ne obradi do kraja, a sir ne rastopi po umaku i pohanom mesu.

7. Pečenu piletinu s parmezanom ukrasite s nešto svježih listića bosiljka ili parmezana.

(Izvor: kuharica.avaz.ba)

scroll to top